English
      
Calendar Ažurirano: 30.09.2009
Vesti > MDTF-JSS pomaže u stručnom usavršavanju pravosudnih i policijskih organa za borbu protiv korupcije

MDTF-JSS pomaže u stručnom usavršavanju pravosudnih i policijskih organa za borbu protiv korupcije

Ubrzanim pisanjem i donošenjem novih zakona Srbija pokušava da hitro ispuni uslove za pridruživanje EU i odgovori sve većim izazovima koje pred nju postavljaju domaće i regionalne organizovane kriminalne grupe. Srbija reaguje na proceduralne nedostatke i rupe u postojećim zakonima tako što jača pravni okvir kojim se bori protiv različitih izazova, a koji se javljaju usled organizovanog kriminala u Srbiji.


Aktuelni rad koji za cilj ima jačanje zakonskog okvira sadrži dve osnovne težnje: 1) prenos nadležnosti na tužilaštvo u istražnim radnjama i suđenjima; i 2) podsticanje na tešnju sardnju između tužilaca, policijskih organa i sudija. Kao rezultat toga, istražni postupak i sâm krivični postupak proći će kroz proces značajne reorganizacije, a osnovaće se i potpuno nove pravne institucije. Kako bi se obezbedila blagovremena i efikasna realizacija tako ambicioznog procesa, treba napraviti jedan sveobuhvatni nastavni plan i program za obuku i stručno usavršavanje sudija, tužilaca i policijskih organa .

Pod generalnim vođstvom Ministarstva pravde i Pravosudnog centra i u saradnji sa projektom "Veća dostupnost pravde u Srbiji" (koji finansira Vlada Norveške), MDTF-JSS priprema teren za podršku srpskim organima u tom procesu. Projekat je pokrenut kako bi se napravio nastavni plan i održala obuka za predstavnike pravosuđa i policijskih organa u cilju njihovog stručnog usavršavanja.
 
Projekat sadrži niz jednodnevnih seminara za stručno usavršavanje sa fokusom na krivične odredbe novih donesenih zakona koji se odnose na borbu protiv korupcije, oduzimanje imovine stečene krivičnim delom i pranje novca. Seminari za stručno usavršavanje organizovaće se u nekoliko regionalnih centara širom Srbije, odnosno u Valjevu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Vranju, Subotici i Novom Pazaru. Svakom od tih seminara prisustvovaće oko 30 učesnika, odnosno predstavnika sudova, tužilaštava i policijskih stanica iz ciljnih i okolnih opština.

Odabir učesnika vršiće se u skladu sa njihovim iskustvom u radu sa predmetima poznatim u javnosti i predmetima visoke vrednosti. Seminari za stručno usavršavanje učesnicima će obezbediti 1) detaljni uvid u novi set zakona; 2) metode o tome kako primeniti te zakone u krivičnim predmetima; i 3) osnovu za uže specijalizovane programe stručnog usavršavanja koji će biti organizovani u budućnosti.