English
      
Calendar Ažurirano: 31.01.2014
Vesti > Tim Svetske banke u poseti Zaštitniku građana

Tim Svetske banke u poseti Zaštitniku građana

Zamenik zaštitnika građana Robert Sepi, sa saradnicima, razgovarao je sa članovima tima Svetske banke, koji je predvodio Klaus Deker. Tema razgovora se odnosila na dosadašnje rezultate reforme pravosudnog sistema u Srbiji  sa stanovišta funkcionalne analize.

Zaštitnik građana je u proteklom periodu primio veliki broj pritužbi građana na rad sudova i javnih tužilaštava, koje su odbačene zbog nenadležnosti, rekao je Sepi. Činjenica, međutim, da broj pritužbi na rad sudova i dalje beleži stalni porast predstavlja jasan pokazatelj nezadovoljstva građana radom pravosudnih organa.

Zamenik zaštitnika građana je članove tima Svetske banke upoznao sa  strukturom pritužbi primljenih u resoru pravde i naglasio da se najveći broj, pritužbi  kada su u pitanju ministarstva, odnosio na Ministarstvo pravde i državne uprave.  Građani su se najčešće žalili na povredu prava na pristup sudu (visina sudskih taksi, visina naknade za rad advokata, nedostatak sistemskog regulisanja pružanja besplatne pravne pomoći), kao i na probleme sa kojima se susreće Zaštitnik građana u postupanju po pritužbama na rad Ministarstva pravde i državne uprave i Visokog saveta sudstva. Sepi je istakao i da Visoki savet sudstva osporava nadležnost Zaštitnika građana u postupanju po pritužbama neizabranih sudija i drugih građana na rad tog organa.

Izvor: http://www.ombudsman.rs