English
      
Calendar Ažurirano: 31.01.2014
Vesti > Nova mreža sudova u Republici Srbiji

Nova mreža sudova u Republici Srbiji

Dugo najavljivana nova sudska mreža počela je da funkcioniše. Umesto dosadašnja 34, od prvog januara 66 gradova Srbije ima svoj osnovni sud. Adaptacija sudnica i premeštanje predmeta počelo je sredinom decembra, a najkasnije do 20. januara trebalo bi da počnu i prva suđenja.

"Što se tiče parnične materije u svim sudovima u kojima se vrši deoba, ona je suđena u sudskim jedinicama, tu se predmeti i ne sele, sele se samo predmeti iz krivične materije", kaže državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Danilo Nikolić.

Prema njegovim rečima, svaki sudija zadržava predmete iz svoje nadležnosti suda gde je premešten, tako da je će suđenje biti efikasnije.

Na neefeikasnost i preveliki luksuz prethodne mreže poslednje tri godine upozoravali su iz strukovnih udruženja. Većim brojem sudova pravda će biti dostupnija građanima, pa u Društvu sudija smatraju da je moglo da ih ima i više.

"Bilo bi idealno da može da se sudi po kućama, ali ne može, mora ipak negde da se priđe. Videćemo samo da li su dobro određena sedišta, ne samo zbog pristupa građana, videćemo i koliko će sudije biti opterećene", kaže Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije.

Hadžiomerović podseća da su do sada sudije bile nejednako opterećene što je za posledicu imalo i da građani nisu mogli na jednak način da ostvaruju svoja prava.

Društvo sudija pomno je pratilo i raspoređivanje sudija u novoosnovane sudove. Premeštaj onih koji su već radili u postojećim sudovima i onih koji su posle tri godine odlukom USS vraćeni na posao, završen je bez većih problema. Nezadovoljnih je tek 17.

"Visoki savet sudstva je oko 1.300 sudija premestio iz starih u nove sudove vodeći računa o sistematizaciji koju je prethodno usvojio sa jedne strane, sa druge strane komisija za raspoređivanje zaposlenih je izvršila raspoređivanje oko 5.000 koliko ih ima na nivou osnovnih sudova", navodi Miroljub Tomić iz Visokog saveta sudstva.

Uspostavljanje nove mreže sudova, upozoravaju iz Ministarstva pravde, ne sme biti opravdanje da se odlažu suđenja.

"Samo nesavestan sudija, da ne kažem neku težu reč, neće početi da normalno sudi od 20. januara bez obzira da li je premešten u novi sud ili je ostao u sudu koji je do tada bio u sedištu", kaže državni sekretar Danilo Nikolić.

Osim 32 nova osnovna suda, Srbija je u 2014. godini dobila i nova osnovna tužilaštva, pa ih je sada 58. Umesto dosadašnje 103 sudske jedinice, ostalo je tek 14, koje će raditi samo overe dokumenata, do septembra, kada će taj posao preuzeti notari.

Source: RTS