English
      
Calendar Ažurirano: 11.11.2011
Vesti > REFORMA PRAVOSUĐA BIĆE DOVRŠENA PO EVROPSKIM STANDARDIMA

REFORMA PRAVOSUĐA BIĆE DOVRŠENA PO EVROPSKIM STANDARDIMA

INTERVJU: SNEŽANA MALOVIĆ, ministarka pravde

Veliki broj zaostalih sudskih predmeta je nasleđeno stanje. Nisu ti predmeti nastali juče. Ali, taj problem ćemo rešiti.

U izveštaju Evropske komisije se navodi da reforma pravosuđa u Srbiji nije dovršena i da je bilo ozbiljnih nedostataka u postupku reizbora sudija i tužilaca. Ali i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ocenjeno je kao jedan od ključnih uslova za uspeh evrointegracija Srbije. U pristiglom izveštaju, ova pitanja su, uz široko rasprostranjenu korupciju, najvažnije zamerke upućene Srbiji.

Evropska komisija nam zamera da reforma pravosuđa ima ozbiljnih nedostataka u postupku reizbora sudija i tužilaca. Kada će Srbija dobiti efikasno sudstvo i da li će i na koji način nedostaci u postupku opšteg izbora biti otklonjeni?

Očekivali smo da će u izveštaju Evropske komisije biti otvorenih pitanja vezano za reformu pravosuđa, budući da je to problem sa kojim se suočavaju i ostale zemlje u regionu, poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije. Evropskim partnerima šaljemo predstavnika Srbije za pravosuđe u Brisel. Time će naša komunikacija biti efikasna i svakodnevna. Visoki savet sudstva otkloniće sve nedostatke na koje je ukazala Evropska komisija. Reforma pravosuđa biće dovršena po evropskim standardima.

Komisija je zabrinuta zbog velikog broja zaostalih sudskih predmeta. Kako rešiti ovaj problem?

To je nasleđeno stanje. Nisu predmeti stari 20 godina nastali preko noći već se oni trajno provlače kroz sudski sistem. Nerealno je očekivati da se za nepunu godinu reše svi zaostali predmeti iz prošlosti, koji su se gomilali. Napredak je evidentan, ali svakako mora biti bolje. Izveštaj Visokog saveta sudstva iz avgusta ove godine o radu sudova već pokazuje da je efikasnost povećana posebno u oblasti privrednih sudova, što je od ključnog značaja za zaštitu investicija u Srbiji.

Pitanje borbe protiv korupcije i dalje izaziva zabrinutost Evropske unije. Šta država čini da se obračuna sa ovim široko ukorenjenim problemom?

Država je donela jasan i snažan institucionalni i zakonodavni okvir za uspešnu borbu protiv korupcije i sada nam predstoji primena donetih antikorupcijskih zakona, kao i rad na jačanju nezavisnih institucija. Nedopustivo je da korupcija bude bilo gde zastupljena kod nosilaca najvažnijih javnih funkcija, onih od kojih zavisi sudbina građana. Nedopustivo je da prilikom upisa studenta na fakultet moramo nekoga da podmitimo, isto to važi i u situacijama kada nam je potrebna lekarska pomoć, kada želimo da dobijemo u opštini obični administrativni papir ili, primera radi, građevinsku dozvolu, kada je potrebno da podmitimo sudiju kako bismo ostvarili svoja zakonom utvrđena prava. Smatram da je za uspešnu borbu protiv korupcije potrebno da se ona saseče u samom vrhu. Svi oni za koje se ustanovi da su počinili takva krivična dela biće procesuirani i u tom segmentu neće biti izuzetaka. To garantuje i nova nadležnost koju je dobilo Tužilaštvo za organizovani kriminal koje će procesuirati krivična dela visoke korupcije.

Da li imate procenu o izvesnosti skorog hapšenja haških optuženika?

Nema nikakve sumnje da Srbija ulaže sve napore kako bi se Hadžić i Mladić našli u Hagu. Ne znam da li može da se učini više da oni budu uhapšeni, ali sigurna sam da mora”. Jedini pravi odgovor je da se njih dvojica nađu u Hagu. Svaka prognoza o tome kada će se to desiti je kontraproduktivna, ali ja sam sigurna da adekvatan odgovor moramo dati budućim generacijama čija sudbina zavisi upravo od hapšenja ova dva haška optuženika.

Da li verujete da je razlog neuspeha Akcionog tima to što informacije cure? Da li ste proveravali tu mogućnost i da li je moguće to sprečiti? Imate li poverenja u kompletan Akcioni tim?

Ne bih se složila da je Akcioni tim neuspešan. Činjenica da preostala dvojica optuženika nisu u Hagu ne umanjuje njihove napore i rad. Na to ukazuju konstantne potrage koje se sprovode, ali i to da je većina optuženih za ratne zločine koji su se nalazili na teritoriji Srbije isporučena tribunalu. Naravno da imam poverenje u profesionalnost i jasnu volju članova Akcionog tima, koji su odlučni da taj posao dovedu do kraja. Uverena sam da će njihovi napori uroditi plodom – Mladić i Hadžić će se naći pred licem pravde. Interes Srbije nije da ratni zločinci slobodno šetaju. Informacije iz Akcionog tima ne cure, u tom telu sede odgovorni ljudi, koji su profesionalci. Po svemu sudeći Akcioni tim je u ranijem periodu imao problema, jer su u jednom razdoblju neki njegovi članovi opstruirali rad, ali sada zasigurno taj problem ne postoji. Pozdravljam preispitivanje rada onih koji su u prošlosti eventualno naneli štetu u saradnji sa Hagom.

U svom izveštaju komisija, pored ostalog, podseća da su stare obaveze Beograda donošenje zakona o finansiranju političkih stranaka kao i zakona o restituciji. Kada će ovi propisi doći na dnevni red?

U određenim oblastima, kao što je korupcija, već smo učinili korake koji nisu obuhvaćeni ovim izveštajem, pa je tako već u proceduri zakon o finansiranju političkih stranaka koji je u izveštaju označen kao jedna od ključnih primedbi. Radna verzija zakona nalazi se na javnoj raspravi i verujem da će do kraja godine biti usvojen. Pitanje zakona o restituciji je u nadležnosti Ministarstva finansija i mi ćemo sa svoje strane predlagaču pružiti svu neophodnu pomoć.

IZVOR: POLITIKA