English
      
Calendar Ažurirano: 29.09.2010
Vesti > VEĆA PRAVA ADVOKATA

VEĆA PRAVA ADVOKATA

Nacrt novog zakonika o krivičnom postupku

Branilac i okrivljeni ubuduće će moći da angažuju i stručnog savetnika tokom  veštačenja
Beograd - Prilikom rada na novom zakoniku o krivičnom postupku (ZKP) posebno  smo vodili računa o tome da se ne naruši postojeći obim prava odbrane, da se u pojedinim segmentima ta prava čak i prošire, a da se pri tom održi željena mera efikasnosti i što više osujeti mogućnost  procesnih yloupotreba, kaže za „Blic“ advokat dr Slobodan Beljanski, član radne grupe za izradu ZKP-a.

Novi zakonski projekat predviđa obavezu javnog tužioca da u istrazi poziva osumnjičenog i branioca na uviđaj i ispitivanje svedoka, da im omogući razmatranje spisa i razgledanje predmeta i da ih obavesti o pravu da stavljaju predloge za prikupljanje dokaza. - Štaviše, osumnjičeni i branilac imaće u istrazi pravo na samostalno prikupljaju dokaze u korist odbrane, kao i da predlažu javnom tužiocu preduzimanje određenih dokaznih radnji. Ako javni tužilac takve predloge odbije ili se o njih ogluši, odbrana, odnosno osumnjičeni mogu da traže da o njima odluku donese sudija za prethodni postupak, pa čak da ih taj sudija umesto tužioca i izvede - objašnjava dr Beljanski.

Branilac i okrivljeni ubuduće će moći i da angažuju stručnog savetnika tokom veštačenja. Stručni savetnik ima pravo da bude obavešten o danu, času i mestu veštačenja, da u toku veštačenja pregleda spise i predmet veštačenja i predlaže  veštaku preduzimanje određenih radnji. Takođe, stručni savetnik će moći da daje  primedbe na nalaz i mišljenje veštaka, da na glavnom pretresu postavlja pitanja veštaku i da bude ispitan o predmetu  veštačenja.

- Da bi se obezbedila delotvorna odbrana, predviđeno je da u prvostepenom  postupku pred Višim sudom i u postupku pred Apelacionim sudom branilac može biti samo advokat sa najmanje pet godina prakse u advokaturi, sudu ili tužilaštvu na izbornoj funkciji. Kada su u pitanju postupci pred Vrhovnim kasacionim sudom, potrebno je najmanje sedam godina takve prakse - ističe dr Beljanski.

Po prvi put je regulisana i zaštita okrivljenog koji koristi pravo da se brani  sam u situaciji kada je inače odbrana obavezna. Za takve slučajeve predviđen je  branilac u pripravnosti. Odredbe novog ZKP-a sužavaju mogućnosti za  produžavanje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, što je u praksi izdašno i bez valjanog obrazlaganja korišćeno da bi pritvor što duže trajao.

Sve ovo neće oslabiti instrumente za sprečavanje ometanja pravde u okviru kojih je propisana i mogućnost isključenja branioca ako je protiv njega pokrenut  krivični postupak zbog osnovane sumnje da je u vezi sa istim predmetom učinio  krivično delo sprečavanje i ometanje dokazivanja ili bekstvo i omogućavanje  bekstva lica lišenog slobode - kaže advokat Beljanski.

IZVOR: BLIC