English
      
Calendar Ažurirano: 13.10.2010
Vesti > Ujednačiti osnovicu za zarade

Ujednačiti osnovicu za zarade

Administrativni radnici pravosuđa ponovo štrajkuju zbog malih plata

U pravosudnim organima Srbije više od 11.000 administrativnih radnika prima platu u iznosu od 16.000 do 20.000 dinara, a plata nije povećavana od 2006. godine. Iako je reformom pravosuđa i formiranjem nove mreže sudova planirano da preostalom broju zaposlenih zarada bude povećana, to se nije dogodilo.
Sagovornici Foruma ističu da bi sistem plata morao da bude motivacioni faktor kako bi se zaustavio odliv obučenih kadrova.Slađanka Milošević, sekretar Republičkog odbora sindikata zaposlenih u pravosudnim organima, koji je od ponedeljka organizovao veoma uspeli štrajk u gotovo svim sudovima u Srbiji, kaže za Forum da je uvođenjem novih kompjuterskih programa, a zbog smanjenja broja zaposlenih znatno povećan obim posla.

- Neophodno je motivisati zaposlene, a zarada radnika u pravosudnoj administraciji iznosi samo 20 odsto sudijske ili tužilačke plate i to na osnovnom nivou, a naknada sudija porotnika je 30 odsto, iako im je to dodatno primanje. Zdravstvo i prosveta bili su prioritet od 2006. godine, dok su plate u pravosudnoj administraciji zamrznute baš tada, ističe Miloševićeva. Naša sagovornica kao jedino rešenje vidi ujednačavanje osnovica za obračun zarada pravosudne administracije i nosilaca pravosudnih funkcija u iznosu od 28.000
dinara.Zbog mizernih primanja više puta su pokretani štrajkovi, a početkom ovog meseca
usled generalnog štrajka u 34 osnovna suda, 21 višem sudu i 34 osnovna tužilaštva održana su samo suđenja za koja je predviđen hitan postupak - u krivičnim odeljenjima su to pritvorski predmeti, dok su u građanskom odeljenju to predmeti porodičnih odnosa, privremene mere, radni i stambeni sporovi i postupci za ometanje državine.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, kaže za Forum da male plate administrativnih radnika u pravosuđu mogu izazvati smanjenje broja kvalifikovanih i obučenih radnika.
-  Njihov posao je zahtevan i strogo poverljiv. Problemi radnika u pravosudnoj administraciji ne mogu se posmatrati izolovano, oni su dosad bili u mnogo gorem položaju od sudija i tužilaca, a predstavnici vlasti moraju da budu svesni da sudovi ne mogu da funkcionišu bez njih, ističe Boljevićeva. Prema rečima naše sagovornice, pravosudni sistem je u dva navrata već pretrpeo smanjenje broja zaposlenih, 2007. i 2009. godine kada je više od 1.000 radnika uzelo socijalni program.

Vlada nema para?

U Ministarstvu pravde kažu da su svesni problema sa kojima se zbog niskih primanja suočavaju zaposleni u administraciji pravosudnih organa, ali da Vlada ne raspolaže novcem kako bi se povećale zarade. Prema njihovim rečima, zahtevi sindikata za povećanje osnovica na 28.000 dinara značilo bi i povećanje fonda plata od 5,3 milijarde dinara, a naplata sudskih taksi tokom godine donosi manje od pet milijardi dinara.

IZVOR: DANAS