English
      
Calendar Ažurirano: 22.11.2010
Vesti > TUŽIOCIMA OVLAŠĆENJA ISTRAŽNOG SUDIJE

TUŽIOCIMA OVLAŠĆENJA ISTRAŽNOG SUDIJE

ZAVRŠNA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONIKA O KRIVIČNOM POSTUPKU

– U novom zakoniku o krivičnom postupku predviđeni su efikasniji mehanizmi koji će obezbediti da borba protiv organizavonog kriminala omogući još bolje rezultate i da kriminalci ni na koji način ne izbegnu odgovornost – rekla je juče ministarka pravde Snežana Malović.

Ona je na završnoj javnoj raspravi o nacrtu zakonika o krivičnom postupku izlazila očekivanje da će tekst budućeg propisa u najkrać em roku biti upućen na usvajanje u Narodnoj skupštini. – Savremeno zakonodavstvo mora biti spremno da se efikasno suoči s novim oblicima kriminaliteta – rekla je ministarka Malović, navodeći da smo ostvarenim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala dokazali da „smo na pravom putu reforme, koja će za rezultat imati stabilno i nezavisno pravosuđe, spremno da odgovori najtežim izazovima“.

Po njenim rečima, u nacrt su ugrađeni novi pravni instituti, kao što su tužilačka istraga, sporazum o priznanju krivičnog dela, efikasniji sistem redovnih i vanrednih pravnih lekova, u cilju, kako je rekla, unapređenja efikasnosti krivičnog postupka, zaštite ljudskih prava i omogućavanja suđenja u razumnom roku. Snežana Malović je podsetila na to da se reforma krivičnog postupka mora kretati u okvirima koje postavlja Evropska konvencija o ljudskim pravima i standardima izgrađenim u praksi Evropskog suda za ljudska prava. Republička javna tužiteljica Zagorka Dolovac ukazala je na novi institut, tužilačku istragu, koji znači da će istraga biti poverena javnim tužilaštvima, ukoliko predložena rešenju budu usvojena.

– U javnim tužiocima i njihovim zamenicima ima dovoljno profesionalne snage, volje i umeća da ovaj deo postupka preuzmu na sebe, i da logički i životno upotpune već postojeći sistem vođenja pretkrivič nog postupka – rekla je Zagorka Dolovac. – Usvajanjem zakonika dalje će biti pospešeno ispunjavanje krucijalnih uslova za uspostavljanje održivog, dekomkratskog pravnog poretka i time biti potvrđena zajednička rešenost da uložimo dodatnu snagu u borbu protiv krivičnih dela. Ona je podsetila na to da su savremeni prioriteti Tužilaštva borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, krijumčarenja opojnih droga, ratnih zločina i drugih teških krivičnih dela.

Skupu u Palati „Srbija“ prisustvovala je i predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Nata Mesarović, ukazavš i na primedbe u predloženom nacrtu, čija su pojedina rešenja, po njenim rečima, suprotna Ustavu. Javna rasprava o nacrtu zakonika vođena je u prethodna dva meseca, a jučerašnji skup organizvan je u saradnji s Misijom OEBS-a u Srbiji i ambasadom SAD u Beogradu.

IZVOR: TANJUG