English
      
Calendar Ažurirano: 01.10.2010
Vesti > Šta donosi nacrt novog zakonika o krivičnom postupku

Šta donosi nacrt novog zakonika o krivičnom postupku

Uskoro će uslediti nove promene u srpskom krivičnom zakonodavstvu po kojima će institut svedoka-saradnika biti izbrisan, a umesto njega biće uveden institut okrivljeni i osuđeni saradnik. Naime, da bi ubuduć e neko dobio status okrivljenog saradnika, prethodno će morati da prizna krivično delo za koje je optužen, ali ga to neće osloboditi krivice jer ona ostaje na optužnici sve do kraja postupka. Uvođenje instituta okrivljeni i osuđeni saradnik, po zamisli zakonodavca, treba da omogući efikasnije vođenje krivičnih postupaka za dela iz organizovanog kriminala i ratnih zločina, ali i da olakša njegovo dokazivanje.

Novina je i to da okrivljeni saradnik mora da govori istinu na sudu, ali i da će na svako pitanje koje mu se postavi morati da odgovori konkretnim odgovorom a ne da ćuti ili tvrdi da ne zna. Za razliku od svedoka-saradnika, ubuduće će okrivljeni saradnik s tužiocem sklapati sporazum o svedočenju, o čemu će konačnu odluku donositi sud. Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i član radne grupe za izradu zakonika o krivičnom postupku profesor Goran Ilić objašnjava da će u sporazumu okrivljenog svedoka i tužioca morati jasno i precizno biti navedene obaveze javnog tužioca i okrivljenog.

– Ako ispuni svoje dužnosti i izgovori pred sudom sve ono što je izneo pred tužiocem, okrivljenom se garantuje ishod koji već zna od trenutka kada je stavio potpis na sporazum, odnosno, vrstu i visinu sankcije, a moguć e je i oslobađanje od kazne. U slučajevima kada se prvostepeni postupak završi i osuđujućom presudom i u skladu sa sporazumom, viša sudska instanca, Apelacioni sud, ne može okrivljenom saradniku ukinuti, odnosno izreći kaznu strožu od one koju mu je izrekao prvostepeni sud – rekao je profesor Ilić.

Uvodi se i novina da sporazum s tužiocem može zaključ iti i lice koje je već na izdržavanju kazne. Profesor Ilić naglašava da ta mogućnost postoji i u važećem Zakoniku, ali da se ona do sada nije koristila. Sporazum s osuđenim saradnikom tužilac može, pojašnjava profesor Ilić, sklopiti kada proceni da ovaj ima saznanja o krivičnom delu iz oblasti organizovanog kriminala ili ratnih zločina koje nije rasvetljeno, i čiji iskaz je ključan za dokazivanje.

– Naravno, reč je o krivičnom delu za koje taj saradnik nije optuž en, odnosno osuđen. Ukoliko u tom postupku tužilac izdejstvuje oslobađajuću pravosnažnu presudu, on ima obavezu da u roku od mesec dana podnese sudu zahtev da se osuđenom ublaži kazna kako je to sporazumom predviđeno. U Zakoniku nema ograničenja koliko se kazna može umanjiti, a nove odredbe ostavljaju mogućnost i potpunog oslobađanja od kazne. Ovaj sporazum mora da potvrdi sud – istakao je profesor Ilić.

Zakonik na drugačiji način određuje i status saradnika osuđenih za klasični kriminal. Naime, kada se usvoji ovaj novi propis, angažovanje saradnika iz redova osuđenih biće izmenjeno tako da će na ovaj status moći računati ne samo osuđeni za krivična dela organizovanog kriminala i ratnog zločina već i za ona dela koja spadaju u klasič an zločin. Dakako, osuđeni saradnici ne mogu biti organizatori kriminalnih grupa, kao ni osuđeni na maksimalne kazne od 40 godina zatvora. Kako je reč tek o nacrtu novog zakonika o krivičnom postupku, o tome kada će on biti usvojen još nema tačnih informacija. Naime, kada se nacrt “dotera”, upućuje se Vladi Srbije, a ona ga, ako smatra da je sve dobro, usvaja i kao konačan predlog šalje u Skupštinu Srbije na usvajanje. Upravo od toga kada će poslanici Skupštine Srbije dati poslednju reč zavisi i hoće li predloženi akt proći ovako kako se najavljuje.

Krivični postupak uskoro u rukama tužioca

Nacrt novog zakonika o krivičnom postupku, koji je na raspravi u stručnoj javnosti, predviđa tužilačku istragu, umesto dosadašnje sudske istrage, i uvodi značajne novine i izmene u krivičnoprocesno pravo Srbije, koje će ga učitini bržim i efikasnijim.

– Novine u zakoniku daju u ruke javnom tužiocu ono što je sada u rukama istražnog sudije, da bi se krivični postupak učinio što efikasnijim – izjavio je Tanjugu član radne grupe za izradu nacrta novog ZKP-a Goran Ilić. – Javni tužilac će rukovoditi krivičnim postupkom, ali će za određene mere i radnje, kao što su određivanje i produženje pritvora, zatim pretres stana, morati da dobije odobrenje sudije za prethodni postupak, koji će, umesto sadašnjeg istražnog sudije, preuzeti ulogu kontrolora poštovanja prava i sloboda. Po njegovim rečima, dominacija javnog tužioca ogledaće se i u tome što će policija tokom postupanja biti neposredno pod njegovim nadzorom kada je u pitanju pretkrivični postupak, prikupljanje dokaza, a naročito "policijsko zadržavanje".

Policijsko zadržavanje

Po nacrtu novog ZKP-a, policijski pritvor, odnosno zadržavanje u policiji do 48 sati, osumnjičenom će moći biti određeno samo uz odluku, odnosno odobrenje javnog tužioca. Na rešenje o zadržavanju odbrana, odnosno osumnjičeni, mogu uložiti žalbu sudiji za prethodni postupak koji će umesto sadašnjeg istražnog sudije preuzeti ulogu kontrolora poštovanja prava i sloboda.

IZVOR: DNEVNIK