English
      
Calendar Ažurirano: 07.10.2010
Vesti > PRODAJE SE CENTRALNI ZATVOR - MILAN OBRADOVIĆ, DIREKTOR UPRAVE ZA IZVRŠENjE KRIVIČNIH SANKCIJA, EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI NAVODI DA SE PRESELjAVA PRITVORSKA JEDINICA IZ BAČVANSKE ULICE

PRODAJE SE CENTRALNI ZATVOR - MILAN OBRADOVIĆ, DIREKTOR UPRAVE ZA IZVRŠENjE KRIVIČNIH SANKCIJA, EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI NAVODI DA SE PRESELjAVA PRITVORSKA JEDINICA IZ BAČVANSKE ULICE

Novac od prodaje Okružnog zatvora dovoljan za veći objekat na periferiji Beograda. Ušteda sredstava u Medveđi OKRUŽNI zatvor u Beogradu uskoro bi mogao da dobije novu adresu! Naime, Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, ekskluzivno za "Novosti", otkriva da su započeti razgovori sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju, kako bi se hitno i kvalitetno odradilo izmeštanje ovog zatvora van prestonice. Jedan od glavnih razloga izmeštanja jeste činjenica što se u ovom trenutku, kako kaže Obradović, zatvor u Bačvanskoj ulici nalazi u strogom centru grada, a i njegovi kapaciteti više ne mogu da zadovolje potrebe Beograda i okruženja.

- Imamo obavezu da nađemo novi lokalitet za zatvor, a zatim da u daljoj proceduri prodamo Centralni zatvor - objašnjava Obradović. - S obzirom na to da se prostire na površini od oko četiri hektara odličnog građevinskog zemljišta, koje je u vlasništvu Uprave, očekujemo da dobijemo dobru sumu novca, koju ćemo moći da upotrebimo za izgradnju novog zatvora. Zasad je ovo početna faza, ali verujem da ćemo uspeti. Kada bismo sada imali novac i odgovarajuću lokaciju, novi zatvor bi bio gotov za dve godine.

U Srbiji trenutno ima 11.000 osuđenika i pritvorenika. Postojeći kapaciteti, međutim, najbolje bi funkcionisali kada bi u zatvorima robijaša bilo manje za 3.500. Kako je to nemoguće, Uprava i nadležni organi započeli su veliki projekat izgradnje novih zatvora. Time će, kako priča Obradović, biti znatno rasterećeni postojeći objekti. Prvi koji će otvoriti vrata biće zatvor u Padinskoj skeli. I to do kraja godine. Ovaj objekat, zatvorenog tipa, imaće najviši stepen obezbeđenja, uz najsavremeniju tehničku opremu. - U ovom zatvoru, kao i u požarevačkoj "Zabeli", postojaće posebna odeljenja za organizovani kriminal, ratni zločin i terorizam - kaže Obradović. - U odnosu na naše finansijske mogućnosti, zatvor će biti i više nego opremljen. Osim u Padinskoj skeli, u planu je da se sagrade još tri zatvora - u Medveđi, Pančevu i Kragujevcu. Temelji prvog biće postavljeni u Medveđi, i to već na proleće ili leto, a čitava izgradnja finansiraće se iz budžeta. - Vlada je donela odluku da sagradi zatvor u Medveđi - priča za "Novosti" prvi čovek Uprave. - Zasad je raspisana ponuda za izgradnju projekta ali smo uspeli i da dobijemo ponudu, u finansijskom smislu izuzetno povoljnu i kvalitetnu. Stručnjaci sa Građevinskog fakulteta u Nišu i iz projektnog biroa i Uprave već su bili na terenu i ubrzo treba da počnu ispitivanje zemljišta. I ovaj zatvor će biti građen van naseljenog mesta, a sama lokacija je dobra sa profesionalno-bezbednosnog i komunikacijskog spekta. Čitav objekat će podsećati na zatvor u Padinskoj skeli, jer je on dobro koncipiran. Time i ne dajemo dodatan novac za nove idejne projekte.

I dok radovi na izgradnji zatvora u Medveđi budu napredovali, ašovi će se zabosti u Pančevu i Kragujevcu. Novac za njihovu izgradnju obezbeđen je iz kredita banke Saveta Evrope. Očekuje se da njihova izgradnja traje dve godine. Sve što se bude radilo obavljaće ljudi iz Saveta Evrope.- Bitno je da za izgradnju ovih objekata ne moramo da tražimo zemljište - priča Obradović. - Zatvor u Pančevu, koji je u strogom centru grada, biće izmešten, a temelji novog biće postavljeni na mestu gde je sadašnja zatvorska ekonomija. Zgrada u kojoj je pančevački zatvor pod zaštitom je države i u našem je vlasništvu. Očekujemo da sa nadležnima sklopimo povoljan finansijski dogovor. Novi zatvor u Kragujevcu biće sagrađen na mestu gde se nalazi postojeći, jer je on već van grada. I dok Upravu za izvršenje krivičnih sankcija sada najviše čekaju građevinski radovi izgradnje novih objekata, nisu zapostavljeni ni stari zatvori. Tako će se početkom godine potpuno renovirati bezbednosni zid u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu, a u Sremskoj Mitrovici biće postavljen novi video-nadzor.

Antrfile : SANKCIJE

NISU novi objekti jedini koji će rasteretiti kapacitete u zatvorima. Naprotiv, primenom alternativnih sankcija, pored smanjenja gužvi iza rešetaka, država ima veliku uštedu. Kako kaže Milan Obradović, alternativne sankcije podrazumevaju rad u javnom interesu, uslovnu osudu sa zaštitnim nadzorom, ali i najnoviji elektronski nadzor u kućnim uslovima. - Ovaj vid izdržavanja kazni znatno utiče i na resocijalizaciju osuđenika - objašnjava Obradović.

KRUŠEVAC

IZGRADNjA novih objekata biće i u okviru Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu. Kako kaže Obradović, on se nalazi van grada, na odličnoj je lokaciji, a maloletnici su prioritet u odnosu na druge osuđenike. I ovu izgradnju finansiraće EU, čime će biti zadovoljeni svi kriterijumi za izdržavanje kazne kada su u pitanju maloletnici.

ZATVORI

Padinska skela

kapacitet 500 osoba izgradnja započeta 2007. godine sazidan na površini od 10.500 kvadratnih metara

Medveđa

kapacitet 500 osoba izgradnja počinje do kraja leta 2011. godine, identičnog izgleda kao zatvor u Padinskoj skeli

Pančevo

kapacitet 500 osoba lokacija - mesto sadašnje zatvorske ekonomije

Kragujevac

kapacitet 400 osoba lokacija - mesto sadašnjeg zatvorskog objekta

IZVOR: Vecernje Novosti