English
      
Calendar Ažurirano: 10.11.2010
Vesti > POHVALA SUSEDSTVU KRITIKA SUDSTVU

POHVALA SUSEDSTVU KRITIKA SUDSTVU

Evropska komisija predstavila redovan godišnji izveštaj o napretku zemalja
kandidata I potencijalnih kandidata

Ostvaren napredak u skladu sa zahtevima SSP - Pozdravljeno usvajanje zajedniČke rezolucije sa EU - Kriminal i korupcija još rasprostranjeni - Reforma pravosuđa dovodi u pitanje nezavisnost sudstva.

Srbija napreduje na putu ka EU, ali je potrebno da uloži još dosta napora da bi reforme privela kraju. Ona je napredovala u političkoj demokratizaciji, uz izvestan oporavak privrede i rast domaćeg bruto proizvoda. Ali, komisija traži i bitna poboljšanja u reformi pravosuđa i suzbijanju korupcije. Srpske vlasti su pohvaljene za vidljive uspehe u borbi protiv organizovanog kriminala i poboljšanju saradnje sa susedima, posebno sa Hrvatskom i Bosnom. To je, u najkraćem, zaključak redovnog godišnjeg izveštaja o napretku zemalja
kandidata i potencijalnih kandidata, koji je Evropska komisija juče predstavila u Briselu.

INTEGRACIJE - Od prethodnog izveštaja, Srbija je ostvarila značajan napredak: aplicirala je za članstvo, stupio je na snagu Privremeni trgovinski sporazum, ostvaren je dalji napredak u skladu sa zahtevima iz SSP, započeo je i proces ratifikacije ovog dokumenta, dok je Savet ministara zatražio od EK da izradi mišljenje o kandidaturi.

KOSOVO - Usvojena je rezolucija u UN o Kosovu, koju su usaglasile Srbija i EU, a Brisel se ponudio da olakša proces dijaloga između Beograda i Prištine. Postoji dobra saradnja s Euleksom u vezi s ratnim zločinima na Kosovu. Problem u regionalnoj saradnji je nepostojanje sporazuma između Beograda i Prištine o učešću na regionalnim sastancima. Srbija treba da prihvati i pečate kosovske carine. Naglašeno je i da Srbija održava paralelne strukture i organizuje paralelne opštinske izbore na Kosovu.

HAG - Uprkos aktivnoj saradnji s Haškim tribunalom, dva preostala haška optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić, i dalje su na slobodi. Pristup tužilaštva dokumentima, arhivama i svedocima je adekvatan i u tom smislu nema neispunjenih zahteva. Postoji i profesionalizam i posvećenost operativne službe koja radi na potrazi za optuženicima. Rezultata u hvatanju preostala dva optuženika, međutim, nema, a puna saradnja je neophodan uslov za članstvo u EU.

ZAKONI - Dalje su ojačane demokratija i vladavina zakona. Napredovala je i primena novih ustavnih odredaba koje se odnose na statut Vojvodine. Izborno zakonodavstvo mora dalje da se unapredi i da se dovede u sklad s evropskim standardima. U nedostatku novog zakona, kontrola finansiranja političkih stranaka i finansiranje izbornih kampanja i dalje je slaba. Koaliciona vlada je stabilna i nastavlja da pokazuje visok stepen konsenzusa oko evropskih integracija, koje su strateški prioritet. Primene usvojenih zakona moraju da budu efikasnije. Kapacitet državne uprave je, sveukupno, dobar, ali reforme u ovoj oblasti napreduju sporo i nejednakim tempom. Treba obezbediti veću nezavisnost regulatornih tela i ojačati civilni nadzor bezbednosnih snaga.

PRAVOSUĐE - Nastavljena je reforma pravosuđa, ali je bilo ozbiljnih nedostataka oko reizbora sudija i tužilaca. Ovaj postupak je imao velike nedostatke i bio je netransparentan i doveo je u pitanje načelo nezavisnosti pravosuđa. Tela odgovorna za to radila su u prelaznom sastavu, što je stvorilo veliku opasnost od političkog uticaja. U reizboru nisu primenjeni objektivni kriterijumi razvijeni u saradnji sa Venecijanskom komisijom, sudije i tužioci nisu saslušani prilikom procedure, niti su dobili odgovarajuće objašnjenje odluka, a imaju pravo na žalbu samo Ustavnom sudu, koji nema kapacitet da ih sve razmotri. Visoki savet sudstva i Savet državnog tužilaštva još nisu izabrani u trajnom sastavu, iako su rokovi za to istekli u julu i martu. Znatan broj zaostalih slučajeva predstavlja razloge za abrinutost.

KORUPCIJA I KRIMINAL - Zabeležen je dalji napredak u borbi protiv korupcije. Ipak, ona je i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima, poput policije, i nastavlja da bude ozbiljan problem. Postignut je i izvestan napredak u sprečavanju pranja novca, dok je dobar napredak ostvaren u borbi protiv organizovanog kriminala. Agencija za borbu protiv korupcije ne radi u punom sastavu, a njen napor da se zabrani zvaničnicima da budu na više funkcija sprečen je izmenom relevantnog zakona.

LJUDSKA PRAVA - Usvojeni su novi zakoni, a ustav garantuje građanska i politička prava, koja su široko poštovana. Postoje zakonske odredbe koje štite slobodu izražavanja, ali su, s druge strane, zabeleženi incidenti koji uključuju govor mržnje, pretnje i napade, naročito protiv novinara. Organizacije civilnog društva su aktivne i važan su faktor u promovisanju
demokratskih vrnosti. Međuverski odnosi su se popravili, ali postoje manji nedostaci u ostvarivanju prava nekih manjih verskih grupa. U praksi je zabeležena i diskriminacija Roma, osoba homoseksualnog opredeljenja, nacionalnih manjina i osoba s invaliditetom. Nije bilo napretka u pogledu imovinskih prava za povraćaj oduzete imovine. Međuetnička situacija u Vojvodini je stabilna. Situacija na jugu Srbije je, u celini, stabilna, ali napeta.
Tenzije tamo i dalje postoje, naročito između dve postojeće islamske organizacije.

REGION - Srbija je pokazala konstruktivan pristup u vezi s dešavanjima u BiH, a ostvarila je i značajan napredak u odnosima sa drugim kandidatima za proširenje, naročito s Hrvatskom. Ostaju regionalni problemi oko izručenja.

PRIVREDA - Posle teške globalne krize, privreda Srbije je postepeno povratila stabilnost. Oporavak je, međutim, i dalje spor. To se pre svega odnosi na javne finansije, uprkos nizu mera. Ostao je da se sprovede niz strukturnih reformi, naročito u oblasti privatizacije i restrukturiranja preduzeća. Dalji napredak ka uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije je ograničen. Uprkos postepenom ekonomskom oporavku, tržište rada je nastavilo da beleži negativan trend. Poslovno okruženje i dalje ograničavaju birokratija i slaba pravna predvidivost.

STANDARDI - Srbija je ostvarila dalji napredak ka usklađivanju svog zakonodavstva sa evropskim standardima. Administrativni kapaciteti su dobri. Ostvarila je i određeni napredak u ispunjavanju evropskih standarda u oblasti konkurencije. U ispunjavanju standarda dobro napreduje u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike.

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI