English
      
Calendar Ažurirano: 30.09.2010
Vesti > NE PONAVLJATI IZBOR SUDIJA

NE PONAVLJATI IZBOR SUDIJA

Vlasti u Srbiji treba da otklone probleme u procesu reforme, a preduga debata i politizacija narušile bi imidž pravosuđa, kaže ekspert SE Virgilijus Valančijus

Preporuka Saveta Evrope (SE) nije da se ponovi izbor sudija u Srbiji, rekao je specijalno za „Politiku” profesor Virgilijus Valančijus, ekspert SE, koji je juče u Beogradu predstavio čelnim ljudima srpskog pravosuđa završni izveštaj u okviru projekta „Podrška reformi pravosuđa u Srbiji u svetlu standarda Saveta Evrope”.

– Naša je preporuka da se preduzmu određeni koraci kako bi se rešili problemi koji su nastali u postupku opšteg izbora sudija ili reizbora, kako ga neki nazivaju. Primetili smo ozbiljne probleme u tom procesu, ali smatramo da je na institucijama vlasti u Srbiji da ih reše. Sve drugo vodilo bi u beskrajno dugu debatu i u politizaciju problema, a to je bi bilo veoma loše za imidž pravosuđa. Svim sudijama bilo bi teško da sude jer bi svaki građanin mogao osporavati legitimnost njihovog izbora. To nije dobro ne samo za pravosuđe nego i za društvo u celini. Izlaz iz problema je u rukama srpskih institucija vlasti – rekao je za „Politiku” profesor Virgilijus Valančijus, koji je inače sudija Vrhovnog upravnog suda Litvanije.

Naše pitanje o ponavljanju izbora sudija usledilo je zbog preporuke u izveštaju Saveta Evrope u kome piše da „Visoki savet sudstva i Držano veće tužilaca treba da preispitaju postupak izbora i da odluče o potrebi za novim postupkom”. Predstavljajući završni izveštaj juče u hotelu „Hajat”, Valančijus je rekao da najpre treba rešiti problem izbora članova stalnog sastava Visokog saveta sudstva, zatim izbor predsednika sudova, a da izbori za upražena sudijska i tužilačka mesta moraju biti javni.

– Potreban je jasan strateški plan za funkcionisanje Visokog saveta sudstva. I VSS i DVT trebalo bi da održavaju sednice u prisustvu javnosti. Tako bi se jasno videlo šta se dešava i kako se u ovim telima donose odluke, njihov rad bi bio otvoreniji, a to bi doprinelo njihovom autoritetu i reputaciji – rekao je Valančijus.

Naglasio je da manji broj sudija ne može rešavati veći broj predmeta, ali je sudija Jelena Borovac, izborni član Visokog saveta sudstva, rekla da je VSS uvideo grešku u proceni potrebnog broja sudija i već posle tri meseca od početka rada nove sudske mreže doneo odluku o povećanju broja sudija, kao i da će uvek u tom pravcu reagovati kada se ukaže problem. Ministarka pravde Snežana Malović je u uvodnom delu jučerašnje konferencije rekla da će krivični postupci u Srbiji ubuduće trajati godinu dana, a parnični dve godine, kao i da se na izvršenje sudskih presuda u Srbiji više neće čekati u proseku 500 dana.

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović rekla je da sudovi u Srbiji nisu preopterećeni, negirala je da postupak izbora sudija nije bio javan i navela da je Ustavnom sudu Srbije dostavljeno 330 pojedinačnih odluka o neizabranim sudijama. Republički javni tužilac Zagorka Dolovac istakla je da je za prvih šest meseci ove godine broj rešenih predmeta povećan za oko 32 odsto. Kritičke primedbe na reformu pravosuđa i stanje u sudstvu izneli su Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda, Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, Vida Petrović-Škero, sudija Vrhovnog kasacionog suda, Omer Hadžiomerović, sudija Apelacionog suda u Beogradu i Ksenija Maksić, direktor Centra za medijaciju u Beogradu.

IZVOR: POLITIKA