English
      
Calendar Ažurirano: 12.03.2009
Vesti > Održan prvi sastanak Partnerskog foruma

Održan prvi sastanak Partnerskog foruma

Svrha Pariške deklaracije, a kasnije Accra agende bila je da se unapredi delotvornost pomoći putem poboljšanja koordinacije među donatorima dok rukovođenje razvojnim procesom preuzima zemlja koja dobija pomoć, a odgovornost za razvojne rezultate povećava. Oba sporazzuma su imala za cilj da se smanji teret koji nose vlade u zemljama u razvoju, koje su bile izuzetno opterećene teškim zahtevima za monitoring pomoći koja dolazi iz donatorskih zemalja. Svetska banka se u Srbiji udružuje sa drugim donatorima kako bi ti sporazumi mogli da zažive.

Ministarstvo pravde Republike Srbije se pre dve godine borilo sa nedovoljnim brojem adekvatno osposobljenih ljudi u naporima da se realizuje oko 40 pojedinačnih projekata koje su finansirali različiti donatori na bilateralnoj osnovi. Krajem 2007. godine Ministarstvo se obratilo Svetskoj banci s molbom da preuzme rukovodeću ulogu u koordinisanju napora u cilju reforme sektora. Danas Multidonatorski fond za pomoć sektoru pravde (MDTF-JSS) za Srbiju podržava "Partnerski forum", što Ministarstvu pravde pomaže da poveća delotvornost pomoći i unapredi koordinaciju donatora u celom sektoru pravde.

"Krajem 2007. godine, Banka je započela put ka uobličavanju instrumenta za udruživanje donatorskih sredstava u cilju podrške prioriteta sektora pravde u Srbiji dok se ona kreće ka evropskim integracijama,” rekao je Simon Gray, direktor Svetske banke za Srbiju. “Banka je gledala i da kreira jedan konsultativni proces u cilju jačanja Ministarstva pravde tako što će se lakše omogućiti razgovori o važnim pitanjima između njih i drugih ključnih aktera.”

Partnerski forum čine predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva finansija Republike Srbije, pravosuđa i svih razvojnih partnera koji su aktivni u sektoru pravde u Srbiji. On omogućava ključnim činiocima da se povremeno uključe u istinski, otvoren i konstruktivni strateški dijalog o aktuelnim pitanjima vezanim za reformu pravosuđa.  Uvodni sastanak Partnerskog foruma održan je u Beogradu 9. marta 2009. godine.

Michel Mordasini, izvršni direktor koji predstavlja Srbiju, dodao je da “Koordinisani i kolaboracioni pristup koji su Svetska banka i drugi razvojni partneri usvojili za sektor pravde u Srbiji odražava opredeljenje Svetske banke za to da Pariška deklaracija i Accra agenda zažive. Mi moramo da radimo sa drugim donatorima na delotvorniji način kako bismo izgradili kapacitete zemlje i  rešavali pitanje pomoći fragmentirane u razne pojedinačne projekte.”

Na zapadnom Balkanu ova inicijativa, u kontekstu sektora pravde, predstavlja prvi napor ne bi li se u glavni tok stavili kako principi Pariške deklaracije iz 2005. godine vezani za preuzimanje rukovodeće uloge od strane države, harmonizaciju, upravljanje rezultatima i uzajamnu odgovornost i smernice za donatore koje su njima predviđene, tako i Accra akciona agenda u 2008. godini.

“Ovo je prvi put kao i trenutak koji obećava za međunarodnu zajednicu s obzirom da je međunarodna donatorska zajednica zaista i kreirala mehanizam za sprovođenje Accra akcione agende u Srbiji na nivou države,” primetio je gospodin Satyendra Prasad, Visoki savetnik DFID-a za upravu.

“Sa MDTF-JSS Srbija je napravila veliki korak napred i mi željno iščekujemo trenutak kada će se Accra agenda testirati u praksi – pomažući Srbiji da poveća kredibilitet sudova, eliminiše stare sudske predmete, poveća transparentnost i obezbedi veću dostupnost pravde za siromašne,” dodao je Amit Mukherjee, rukovodilac projektnog tima Svetske banke.

Odeljenje za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva koji je još jedan ključni činilac u unapređenju pravde i reformskim naporima u Srbiji takođe je primetilo poboljšanja i značaj foruma koji bi pomoć zemlji mogao da učini delotvornijom.

“Cilj Partnerskog foruma je da se pomogne Ministarstvu pravde da kreira tzv. “četiri jedinice” – jednu strategiju, jedan operativni plan, jedan budžet i jedan okvir za rezultate rada,” rekao je gospodin Paul Wafer, direktor DFID-a u Srbiji.

MDTF-JSS je već započeo sa radom koristeći svoju sadašnja sredstva koja su odobrili svi donatori– trenutno ona iznose ukupno US$ 3 miliona. Komponente fonda će pomoći da se ojačaju institucionalni kapaciteti, upravljanje resursima, koordinacija pomoći i javne aktivnosti kao i monitoring i evaluacija.