English
      
Calendar Ažurirano: 24.10.2008
Vesti > REFORMA I MODERNIZACIJA PRAVOSUĐA U SRBIJI – VAŽNA PODRŠKA MEĐUNARODNIH PARTNERA

REFORMA I MODERNIZACIJA PRAVOSUĐA U SRBIJI – VAŽNA PODRŠKA MEĐUNARODNIH PARTNERA

Pismo o namerama o podršci reformama i modernizaciji pravosuđa u Srbiji potpisano je danas između Svetske banke, Ministarstva pravosuđa Republike Srbije i grupe bilateralnih donatora. Danska, Norveška, Slovenija, Španija, Švajcarska i Velika Britanija izrazile su spremnost da sa 2,75 miliona evra osnuju Multi Donor Trust Fond (MDTF) za pomoć pravosuđu Srbije. Fondom će upravljati Svetska banka. Memorandum su potpisali Džejn Armitidž, direktorka Svetske banke i koordinatorka za jugoistočnu Evropu, Snežana Malović, Ministarka pravde i predstavnici grupe donatora.

Donatori (po azbučnom redu) doprineće Fondu na sledeći način: Danska sa 300.000 evra; Norveška sa 250.000 evra; Slovenija sa 100.000 evra; Španija sa 490.000 evra preko španske Agencije za koordinaciju međunarodnog razvoja; Švajcarska sa 400.000 evra preko švajcarske Agencije za razvoj i saradnju; i Velika Britanija sa 1,2 miliona evra preko Odeljenja za međunarodni razvoj (DFID).

Efikasani pravosudni sistemi veoma su važni za privredni i socijalni razvoj: oni uvode jasna „pravila igre“, rešavaju sporove i vode izvršenju ugovora, štite prava pojedinaca i preduzeća, omogućavaju razvoj preduzetništva i razvoj privatnog sektora, obezbeđuju pravednu i nepristrastnu primenu zakona i obuzdavaju arbitrarno ponašanje države.

MDTF će ubrzati pitanja važna za evropske integracije u pravosuđu kroz: (a) dopunjavanje podrške koju pruža Evropska komisija i (b) jačanjem koordinacije pomoći i efikasnosti te pomoći u pravosuđu. Četiri komponente ovog projekta obezbediće tehničku pomoć Ministarstvu pravosuđa, sudovima i tužilaštvu kako bi se oajačao njihov institucionalni kapacitet, upravljanje resursima i koordinisanje pomoći, pravno i institucionalno okruženje i upravljanje fizičkom imovinom i IT tehnologijama u sudovima i tužilaštvima.